tekening

Ademhaling

Hyperventilatie en ademhalingsproblemen

Hyperventilatie en ademhalingsproblemen kunnen ontstaan als je te snel en/of te diep ademt. Je manier van ademhalen past niet bij je activiteit. Dit gebeurd vaak onbewust.

Ademhalen doe je zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf. De ademhaling past zich aan aan de behoefte. Slaap vraagt weinig inspanning; waardoor je ademhaling langzamer wordt. Hardlopen vraagt veel inspanning; waardoor je ademhaling sneller wordt. Wanneer de aanpassing wordt verstoord, kan er hyperventilatie ontstaan.

Oorzaken

Spanningen en angst kunnen een verkeerd ademhalingspatroon veroorzaken. Ook oververmoeidheid of overbelasting kunnen een rol spelen. Het lichaam gaat stresshormonen produceren, zoals adrenaline en cortisol. Hiermee bereidt het zich voor op een inspanning, een verhoogde activiteit. Je gaat sneller ademen en het hart zal sneller gaan kloppen. Je kunt ook last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, prikkelingen in armen en benen, flauwvallen en pijn op de borst.                                                                                              Wanneer bovengenoemde klachten ontstaan, kan dit angst en spanningen veroorzaken. Het is goed om te weten dat hyperventilatie, hoewel erg vervelend, geen blijvende schade kan veroorzaken.

Behandeling

Hyperventilatie is goed behandelbaar. Je leert hoe een normale ademhaling verloopt en krijg je tips en adviezen om dit onder de knie te krijgen.

Astma

Wat is astma?

De luchtwegen van uw kind vormen de verbinding tussen de buitenwereld en de longen. De luchtwegen kunnen worden ingedeeld in de bovenste luchtwegen en de onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit het middenoor, de bijholten, neus, mond en keel. De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp, de bronchiën (kleine vertakkingen) en de long (weefsel en longblaasjes).

UMCG-Luchtwegen

Heeft uw kind astma? Dan heeft hij/zij voornamelijk last van de onderste luchtwegen en is geboren met een aanleg voor deze aandoening. De klachten treden pas op wanneer uw kind in contact komt met bepaalde prikkels waar hij/zij overgevoelig voor is zoals bijvoorbeeld roken, huisdieren of bepaalde medicijnen. Ook een flinke verkoudheid of griep kunnen leiden tot een eerste uiting van de in aanleg al aanwezige astma.

Astma kan dus niet ‘zomaar’ ontstaan zonder dat de aanleg hiervoor aanwezig is. Astma is helaas ook niet te genezen, het is een chronische aandoening. Wel kunnen de klachten stabiliseren met medicijnen en in de loop van de tijd minder worden. Dit gebeurt dan meestal tijdens of na de puberteit. Vroeger werd dan gezegd “hij is eroverheen gegroeid’. Astma is meestal goed te behandelen en daarom kunnen verreweg de meeste mensen met astma een normaal en prettig leven leiden.

Prikkelbare luchtwegen

De klachten bij astma worden veroorzaakt door ontstekingen in de longen. Door deze (chronische) ontstekingen zijn vooral de kleine luchtwegen erg prikkelbaar. Het gladde spierweefsel rond de luchtwegen trekt samen en de slijmvliezen zwellen op en produceren meer slijm. Hierdoor worden de luchtwegen nauwer en ontstaan er ademhalingsklachten.

lees verder op Beatrix kinderziekenhuis Groningen UMCG